Supervisie

Supervisie geeft inzicht en uitdaging
Ken je het gevoel niet goed verder te komen met een cliënt, een leerling, medewerker of collega? Je ergert je bijvoorbeeld steeds aan bepaald gedrag. Je kunt je werk niet loslaten en piekert er vaak over. Misschien is supervisie wat voor je. We kijken naar wat er gebeurt in je werk en wat dat met jou te maken heeft. Mensen die supervisie hebben gedaan ervaren dat ze daarna veel beter functioneren op hun werk, zich bewuster zijn van wat ze doen, meer effect sorteren met wat ze doen en plezier hebben in wat ze doen.

Leren van jezelf en van anderen
In supervisie ga je zien hoe eigen overtuigingen, eigen patronen of eigen pijn je belemmeren in de effectiviteit van je werk. Het is een uitdagende manier om naar jezelf te kijken en van jezelf te leren. Supervisie kan individueel maar is nog leuker in een groep van twee of drie supervisanten. Naast het werken met de inbreng kijken we naar de interactie binnen de groep. Je neemt jezelf namelijk overal mee naar toe. Dus hoe je als mens in je werk staat, wordt vanzelf ook zichtbaar in de supervisiegroep. Verder leer je dan niet alleen van jezelf maar ook nog van elkaar.

Hoe ziet dat eruit?
Een supervisietraject beslaat in principe minimaal 10 en maximaal 15 bijeenkomsten van 1 uur (individueel), 1,5 uur (2 supervisanten) of 2 uur (3 supervisanten). Naast de bijeenkomsten zelf, schrijf je ook reflectieverslagen en beschrijf je wat je in wilt brengen. Dat lijkt veel, maar ik heb gemerkt dat ik van mijn eigen schrijven heel veel heb geleerd. Uiteraard kun je ook eenmalig een afspraak te maken, om het over een specifieke cliënt te hebben. Een serie bijeenkomsten is echter wel een stuk effectiever. Als je dan toch besluit jezelf eens onder de loep te nemen, waarom zou je het dan niet meteen grondig doen?
Ik ben afgestudeerd als ervaringsgericht supervisor aan het Kempler Instituut. Binnen de ervaringsgerichte supervisie werken we ook in het hier en nu van de supervisierelatie met wat er gaande is. Alles wat je daar en toen meemaakte in je werkrelatie neem je mee in het hier en nu, omdat jij bent wie je bent. Het is een uitdagende en verrijkende manier van supervisie ontvangen. Ik nodig je van harte uit om kennis te komen maken met mij en mijn manier van werken.

Coaching van intervisiegroepen
Sinds een aantal jaren geef ik coaching aan intervisiegroepen. Je kunt me uitnodigen om één of meerdere keren mee te kijken. Ik reik jullie dan methodieken aan om effectiever intervisie te kunnen doen. Daarnaast geef ik via het Upledger Instituut ook een eendaagse cursus voor intervisiegroepen: aan de hand van een werkboek gaan we aan het werk met verschillende intervisiemethodieken. Zo leer je effectief intervisie geven en ontvangen. Daarnaast krijg je theorie over thema’s die vaak spelen in een therapeutische of een werkrelatie, overdracht en tegenoverdracht en de kracht van parallelle processen in een intervisiegroep.

Collectief van supervisoren: Me Myself Eye
Samen met een aantal collega’s hebben we een collectief van supervisoren gevormd. Zo kunnen we binnen instellingen en bedrijven teams begeleiden, groepssupervisie geven en intervisie binnen teams begeleiden en op een hoger niveau tillen. Voor meer info: www.memyselfeye.nl